18 Ekim 2008 Cumartesi

Kore'de Dinler

Budizm



Budizm ile Kore yarımadasının tanışması 372 yılında Koguryo krallığına Çin'den gelen Keşiş Sundo ile olmuştur. 384 yılında ise pekçe Hanedanlığı Keşiş Malanda ile Budizm'i tanıdı. Şilla krallığında ise Budizm'in yayılması Keşiş Ado tarafından 5inci yüzyılda olmuştur. Budizm özellikle Üç Krallık döneminde ülkenin önde gelen kişileri tarafından oldukça benimsendi. Bundaki en önemli etken ise devlet yönetiminin ruhsal yapısıyla Budizm'in oldukça büyük benzerlikler göstermesidir.

Kralın koruması altında olan Budizm, yapılan birçok tapınakla, manastırla oldukça yayıldı. Altıncı yüzyılda Keşişler ve zanaatkarlar kutsal kitapları ve hazırladıkları belgelerle Japonya'ya giderek burada Budizm'in temellerini oluşturdular.

Şilla'nın 667 yılında yarımadayı birleştirmesiyle, Budizm ülkenin dini haline geldi. Bu dönemde oldukça önemli eserlerin ortaya çıkmasına da vesile olan Budizm, özellikle Bulguksa Tapınağı, Gyeongju'da ki kalıntılar ile bunu ortaya koymuştur.

Koryo Hanedanlığının kuralları da bu inanışın altında kalmıştır. Yine bu dönemde de resim ve sanatta önemli yapıtlar oryaya konmuştur. Budizm için oldukça önemli olan Bulguksa tapınağına bu dönemde yapılmıştır. 1392 yılında kral Yi Seong Gye ülke yönetimini Budist etkiden çıkartmış Konfüçyanizm etkisi altında bir yönetim sergilemiştir.

1910 yılında Japonya'nın Kore'yi himayesi altına almasından sonra ise, Japonya Kore Budizm'i üzerinde büyük bir baskı oluşturmuş ve kendi düşüncelerini aşılamaya çalışmıştır.


Protestanlık & Katoliklik




Kore nüfusunun yaklaşık olarak % 25’i hristiyandır. 1784’de Beijing’te ilk kez bir Koreli vaftiz edildi ve Kore’de bir tapınak kurmak için Kore’ye geri döndü. Çeşitli devlet kısıtlamalarına rağmen Katolik Klisesine çok sayıda katılım oldu. Şu anda, kliseye ait iki milyonun üzerinde bir cemaat oluşmuştur.


Konfüçyanizm




Konfüçyanizm, Konfüçyüs tarafından bulunan ahlaklı ve dürüst bir dini inanış esasına dayanmaktadır. Temel olarak iyi bir aile ve toplum yönetimi ve yaşamı için, ahlaki değerleri, hayırsever düşünceleri, doğruluğu, uygun davranışları ve akıllı lider olmayı uygun görmektedir.

Konfüçyanizm, Budizm'in ilk zamanları gibi tanrı inanışına sahip değildi, fakat yıllar geçtikçe bilge insanlar bunu biraz değiştirdi.

Konfüçyanizm'in ortaya çıkışı Hıristiyan döneminin başlarında Çin yazılı yapıtlarının ortaya çıkmasıyla birlikte başlamıştır. Üç Krallık dönemindeki Koguryo, Bekçe ve Şilla krallıklarından kalıntılar o dönemin Konfüçyanizm etkisi altında ne kadar olduğunu göstermektedir. Koguryo Krallığında bu dönemde adı "Daehak" olan bir üniversite kuruldu ve bu Konfüçyanizm hakkında çalışmalarda bulundu. Bekçe Krallığı da buna benzer bir yapılanmada bulundu.

Onuncu yüzyılda Koryo Krallığında Budizm Ülkenin genel dini idi fakat ülkenin yönetim yapısı Konfüçyanizm üzerine kuruluydu.

1392 yılında kurulan Çosan hanedanlığı Konfüçyanizm'i ülkenin resmi, dini olarak kabul etti ve bu sistemi eğitimde, resmi törenlerde, sivil yönetimde kullanmak için geliştirmeye çalıştı. 19'uncu yüzyılda Kore'nin batılı ülkeler ve özellikle Japonlar tarafından istila edilmesiyle Konfüçyanizm bu güçlerle savaşabilmek için büyüdü. Tabi bu çalışmalar bu inanışın zamanın gereklerine göre adapte olmasını kolaylaştırdı ve hızlandırdı.

Günümüz Kore'sinde Konfüçyanizm atalarından kalan inanışları hala devam etmekte ve kuşaklara bu aktarılmaktadır.


Şamanizm




Kore yaşamında çeşitli şamanist uygulamalar yaygın şekilde gözlenir. Şamanizm eski zamanların halk inançları ile benzerlik gösterir. Budist geleneğinden etkilenmeyen eski değerlerle yakından ilgilidir. Kore şamanizminin belirgin karakteristiklerinden biri; insanlarla ruhlar arasında bir buluşma ile insan sorunlarını çözmeyi aramasıdır. Bugün bile hala yaygın şekilde görülen şamanistik inançların çeşitli versiyonlarına rastlanabilmektedir.


İslam

Korelilerin İslam diniyle tanışması ilk olarak yirminci yüzyılın başlarında Japon baskısından kurtulmak için Çin'in kuzeydoğusuna gelip buraya yerleşen insanlar ile oldu.

Bu az sayıdaki insan 2. Dünya savaşıyla birlikte eski yaşadıkları yerlere geri döndüler fakat ibadet etmek için gerekli fırsatı 1950-53 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kuvvetleriyle birlikte gelen Türk askerlerine katılarak bulabilmişlerdir.

Seçimle başa gelen ilk Koreli imam ile birlikte 1955 yılında İslam grubu kurulmuştur. 1967 yılında Seul de yapılan cami ve ardında 1976 yılında Kore Müslümanları federasyonunun kurulmasıyla oldukça büyümüştür.

Hiç yorum yok: