18 Ekim 2008 Cumartesi

Kore Geleneksel Mimari

'Hanok' kelimesi geleneksel Kore mimari stili kullanılarak yapılan evleri ifade eder. Kore mimarisi evi çevresiyle olan ilişkisini dikkate alarak yapılandırır. Evin içi de buna göre dizayn edilmiştir. Bu prensip 'Baesanimsu' olarak adlandırılır. Anlamı şudur: İdeal ev arkasında dağ, önünde nehir olan “ondol' ile ısıtılmış 'daecheong' ile sıcak yazlarda serinliği sağlanmış olandır. Evler bölgeye göre değişebilmektedir. Korenin soğuk olan kuzey kesimlerinde, ısıyı daha iyi saklamak için evler kapalı kareler şeklinde yapılır. Merkez bölgelerde evler L şeklindedir. Korenin güney bölgelerinde açık I şeklindedir. Evler ayrıca kimin için inşa edildiğine göre de sınıflandırılabilir: yüksek sınıf, orta sınıf, alt sınıf.

Üst Sınıf Yerleşimler

Bu evler geleneksel Kore mimarisinin hem şekil hem de fonksiyon olarak üst düzey örnekleridir. Konfüçyüs fikirlerinden etkilenilerek, evler yaşayanların cinsiyetine, yaşına ve durumuna göre planlanmıştır. Erkek yetişkinler “sarangchae' da yer ve uyurlarken, kadın ve çocuklar 'anchae'yı kulanırlar. Evli çiftlerin çoğu da anchae’yı kullanır. Hizmetçilerin yeri 'haengnang' tır. Atalar ise 'sadang' ile onurlandırılır. Geniş taraçalara 'daecheong' denir. Kadınların dışarı çıkış ve girşlerini sınırlamak için anchae evin iç kısımlarında yer alır. Erkek çocuk durumunda, 7 yaşına kadar anchae’de yaşarlar. Daha sonraları 'sarangchae' ye taşınırlar. Kız çocukları anchae’de kalır. Üst sınıf sakinleri kiremit çatılara sahiptir, bu yüzden onlara 'giwajib' denir.

Orta Sınıf ve Düşük Sınıf Yerleşimler

Orta Sınıf ve Düşük Sınıf Yerleşimler basit oda, teras ve mutfaktan oluşan basit bir yapıya sahiptir. Genellikle, çatı kaplamada saman kullanılır.Rüzgarlı Jeju adasında bu amaçla kayalar kullanılır.

Hiç yorum yok: